DEPARTAMENT CIENTÍFIC-TECNOLÒGIC

MENÚ D'UN DELS DIFERENTS PAÏSOS QUE FORMEN LA MEDITERRÀNIA:


En el nostre menú podrem tastar una varietat de plats de la Mediterrània:
PRIMER PLAT:
Albergínies farcides de tomàquet a la farigola i carbassons arrebossats.
         INGREDIENTS PER A 15 PERSONES:
15 albergínies petites
11 cullerades d’oli d’oliva
15 cebes petites
12 grans d’all
20 tomàquets
8 cullerades de julivert
4 culleradetes de farigola
Mantega
Sal
Pebre
Pebre negre
22 carbassons
8 ous
200 grams de farina
800 grams de pa ratllat
4 llimones
         ELABORACIÓ:
Primer començarem elaborant les albergínies farcides de tomàquet a la farigola.
1.-Netejar les albergínies i pelar-les en bandes longitudinals d’un centímetre d’ample.
2.-Fer en les albergínies una incisió lateral amb un ganivet per poder extreure la seva polpa amb una cullereta.
3.-Daurar les albergínies amb oli calent durant tres minuts i retirar-les.
4.-Amb l’oli restant ofegar les cebes i els alls picats.
5.-Afegir els tomàquets, la polpa d’albergínia, el julivert i la farigola. Salpebrar i coure uns 15 minuts i farcir les albergínies amb aquesta barreja.
6.- Posar greix a la plata del forn i disposar les albergínies amb el costat farcit cap amunt. Posar a sobre unes nous de mantega, ruixar amb una mica d’aigua i deixar coure uns 20 minuts.
7.-Aquest plat ja està acabat. Es pot servir fred o calent.
Seguidament, elaborarem els carbassons arrebossats:
1.- Primerament pelem els carbassons i els tallem longitudinalment, per fer tires.
2.- A continuació salpebrem al gust. Els enfarinem i els arrebossem en un ou prèviament batut.
Albergínies farcides
3.- Trossegem el julivert i barrejar els carbassons juntament amb el pa ratllat.
4.- En una paella amb força oli calent, anar fregint les tires de carbassó i una vegada fregides, escórrer-les  en un paper absorbent per retirar l’oli sobrant.
5.- Finalment les posem en una font acompanyades d’unes rodanxes de llimona i decorat amb unes fulles de julivert.


SEGON PLAT:
Xai rostit:
         INGREDIENTS: (per a 15 persones)
4 kg de costellam de xai
16 patates
0,5 l d’oli d’oliva
Pebre negre en gra
Costellam de xai sense rostir
         ELABORACIÓ:
1.-Pelem les patates i les tallem en rodanxes fines
2.-Col·loquem les patates en una safata de forn, les banyem en oli d’oliva, i incorporem pebre negre mòlta i sal.
3.- Fornejar les patates a 180º C, a mitja cocció  afegir el costellam de xai i deixar-ho 15 minuts més.
4.-Retirem el xai de les patates, i ja ho podem servir.

POSTRA:
Fruites gratinades:
         INGREDIENTS:(per a 15 persones)
1’2 kg de fruita variada
8 clares d’ou
8 cullerades de sucre (120 grams aprox.)
4 cullerades de licor
         ELABORACIÓ:
1.-Pelar la fruita (si cal trossejar-la).
Fruita variada (encara sense gratinar)
2.-Passar la fruita ja preparada a una safata de forn. Afegir les cullerades de licor i moure-ho suaument.
3.- Batre les clares a punt de mel, incorporar el sucre i tornar-ho a batre.
4.- Cobrir les fruites amb una capa de la barreja feta anteriorment.
5.-Gratinar al forn fins que la superfície estigui daurada.

6.-Servir ràpidament.

BEGUDA: Vi negre


(Aquestes receptes eren per a 4 persones, pero hem fet les proporcions necessàries per tal de que s'adaptin a 15 persones)

EL PREU DELS INGREDIENTS AL MERCAT:
Per tal de poder comparar els diferents preus dels productes necessàris per elaborar el menú, vam visitar el Mercat de la Independència i el Mercat del Triomf. A continuació teniu una taula en la qual es poden veure  i comparar els preus.


GRÀFIC COMPARATIU DE PREUS:



(Encara que aquests dos mercats estan relativament a prop, es pot apreciar la gran diferència de preu entre un i l'altre en la majoria de productes).


TEMPS D'ELABORACIÓ DEL MENÚ:
(Tenim en compte que fem aquest menú per a 15 persones)
Per la realització del primer plat:
1.-Trigarem uns 8 minuts en netejar les albergínies i pelar-les en bandes longitudinals.
2.-Per poder extreure la seva polpa amb una cullereta uns dos minuts més.
3.-Daurar les albergínies amb oli calent durant tres minuts.
4.-Amb l’oli restant ofegar les cebes i els alls picats, aproximadament seran uns 30 minuts.
5.-Per afegir la polpa, el julivert, la farigola i els tomàquets es necessitarà 1 minut, per coure uns 15 més i farcir les albergínies amb aquesta barreja aproximadament uns 3.
6.- Emprarem uns 5 minuts posar greix a la plata del forn i posar a sobre unes nous de mantega. Ho deixarem coure uns 20 minuts.
Seguidament, elaborarem els carbassons arrebossats:
1.- Primerament pelem els carbassons i els tallem longitudinalment, per fer-ho trigarem uns 15 minuts.
2.- A continuació enfarinem i els arrebossem, això ens portarà uns 10 minuts.
3.- Per trossejar el julivert i barrejar els carbassons amb el pa ratllat necessitarem aproximadament 5 minuts.
4.- Trigarem uns 45 minuts en fregir totes les tires
Per fer el segon plat:
1.- Emprarem uns 10 minuts en pelar i tallar totes les patates.
2.-Seguidament col·locarem totes les patates en una safata de forn. Seran uns 2 minuts.
3.- Deixarem el costellam de xai al forn durant 15 minuts (tenint en compte que el forn està a 180º)
Per fer el postra:
1.- Emprarem uns 35 minuts en pelar i tallar la fruita
2.-Seguidament, posarem la fruita a una safata de forn, i afegirem el licor. No creiem que trigarem massa, seran uns 3 minuts.
 3.- Per batre les clares a punt de neu i incorporar el sucre, gastarem uns 5 minuts més o menys.
4.- Després per cobrir les fruites amb una capa de la barreja feta anteriorment gastarem uns 5 minuts un altre cop.
5.- Finalment per gratinar al forn fins que la superfície estigui daurada, trigarà uns 10 minuts.


TEMPS TOTAL: 246 minuts= 4 hores i 6 minuts. Aquest resultat no es massa fiable ja que aquest temps seria si féssim els passos un darrere l'altre, però normalment mentre fem una cosa, ja em començat una altra. També cal dir que és un temps força llarg perquè estem cuinant per a 15 persones!

ESTIMACIÓ DEL VALOR ENERGÈTIC:
A continuació, anem a calcular el contingut energètic d’un menú (per a una persona). Primer, mirarem la quantitat de calories que té cada aliment. Normalment aquestes van cada 100 g.

En aquesta taula podeu veure la quantitat de kilocalories que tenen els aliments utilitzats cada 100 grams. Una vegada tenim les kcal, les passem a Joules. Per fer-ho, multipliquem per 4184, ja que 1 kcal=4181 J. 


Un cop tenim això, calculem la quantitat de grams que porta el menú de cada aliment (les quantitats són aproximades, ja que no se saben exactament els grams. Per saber les kcal, fem una proporció sabent a quantes equivalen 100 grams, i els grams que consumirem.

100 grams d’albergínia: 29 kcal
150 grams de carbassó: 46’5 kcal
50 grams de ceba: 23’5 kcal
10ml d’aiguardent:7 kcal
250 grams de costellam de xai: 537’5
10 grams de farigola: 330 kcal
50 grams de farina: 124’5 kcal
150 grams de fruita variada: 78 kcal
25 grams d’all: 42’25 kcal
10 grams de julivert: 3’5 kcal
10ml de licor: 16 kcal
50 grams de llimona: 19’5 kcal
25 grams de mantega: 188 kcal
20ml d’oli d’oliva: 180 kcal
1 ou: 140 kcal
30 grams de pa ratllat: 72’3 kcal
60 grams de  patata (més o menys seria 1): 158’4
3 grams de pebre: 0’54 kcal
3 grams de sal: 0’48 kcal
100 grams de tomàquet: 22 kcal

TOTAL DE KILOCALORIES: 2018’57 kcal aproximadament

Creiem que es un resultat força adient, ja que hem de tenir en compte que es un menú de tres plats, i amb alguns aliments rics en calories com ara el xai. 

ESTIMACIÓ DEL COST ECONÒMIC DEL MENÚ:
(Tenint en compte la taula de preus d'abans)
Per calcular el preu del menú, utilitzarem els preus del Mercat del Triomf ja que és més econòmic. En aquesta taula, podem veure el preu de cada aliment per kg, per això, haurem de fer proporcions segons la quantitat que vulguem.
QUANTITATS I PREUS: (per una persona)
100 grams d’albergínia: 0’16€
150 grams de carbassó: 1€
50 grams de ceba: 0’49€
10ml d’aiguardent: 0’15€
250 grams de costellam de xai: 6’12€
10 grams de farigola: 0,002
50 grams de farina: 1’09€
Fruita variada: 1,42€
25 grams d’all: 0,06€
10 grams de julivert: -€ (és gratuït)
10ml de licor: 0,42€
50 grams de llimona: 0’12€
25 grams de mantega: 0’49
20ml d’oli d’oliva: 0’07
1 ou: 0’27€
30 grams de pa ratllat: 0’43€
60 grams de  patata (més o menys seria 1): 0’30€
3 grams de pebre: 0’04€
3 grams de sal: 0’01€
100 grams de tomàquet: 1’28€
(Aquest preus són bastant aproximats, ja que depèn de l’establiment on compris, i de la quantitat que vulguis afegir al menú)
BEGUDA:
Vi negre: 3,90

PREU TOTAL: 17’82€ (Aquest seria el preu que ens costaria a nosaltres, però volem obtenir un benefici d’un 28%). És a dir, el PVP final seria de 22’8€ aproximadament. 


EVOLUCIÓ DEL PREU D'UN PRODUCTE DE LA MEDITERRÀNIA:
Nosaltres farem el gràfic sobre el preu de l'oli d'oliva verge extra, del extra i del llampant.



NÚMERO D'HABITANTS I SUPERFÍCIE DELS PAÏSOS DE LA MEDITERRÀNIA:


Fonts:
Per saber la superfície: 
http://es.wikipedia.org/wiki/Anexo:Pa%C3%ADses_por_superficie
Per saber la població:
http://es.wikipedia.org/wiki/Anexo:Pa%C3%ADses_por_poblaci%C3%B3n

CÀLCUL DE LA DENSITAT DE POBLACIÓ:
La densitat de població es calcula dividint el total d'habitants d'un país, regió o ciutat, entre la superfície del lloc considerat; la fórmula és: Nº d'hab. / sup, i s'expressa en hab / km ^ 2 (habitants per quilòmetre quadrat).



PICTOGRAMA DE LES DENSITATS:



Com és pot veure en aquest pictograma, la densitat de Mònaco és molt superior a la d'altres països, i això fa que no es puguin diferenciar les altres. Per aquest motiu, farem un altre pictograma excloent Mònaco:



RUTES A TRAVÉS DE LA MEDITERRÀNIA:

RUTA TURÍSTICA:
Aquesta ruta turística consistirà en visitar deu ports diferents de la Mediterrània. A continuació podeu veure una imatge en la qual queden reflectits els diferents ports, i a sota una petita llegenda amb els noms. 


LLEGENDA:
1.- Palma de Mallorca (Espanya)
2.- Barcelona (Espanya)
3.- Masella (França)
4.-Cannes (França)
5.-Mònac
6.-Florència(Itàlia)
7.-Roma(Itàlia)
8.-Nàpols (Itàlia)
9.-Messina (Sicília)
10.-Túnez

RUTA DE MERCADERIES:
En aquesta ruta de mercaderies consistirà en arribar a deu ports diferents de la Mediterrània. En el següent mapa, la podreu veure:


LLEGENDA:
1.- Barcelona
2.-Ceuta
3.-Marroc
4.-Melilla
5.-Algèria
6.-Túnez
7.-Egipte
8.-Israel
9.-Libia
10.-Turquia

RUTA PESQUERA:
Aquesta última ruta, també consisteix en arribar a 10 ports diferents, tot i que ara són ports on es practica la pesca. (Alguns ports coincideixen)



LLEGENDA:
1.-Ceuta
2.-Màlaga
3.-Almeria
4.-Menorca
5.-Roma
6.-Albània
7.-Xipre
8.-Creta
9.-Sicilia
10.-Túnez
11.-Algèria

CÀLCUL DE DISTÀNCIES ENTRE PORTS DE LA RUTA TURÍSTICA:
Per calcular-ho, anem mirant les distàncies que hi ha entre els diferents ports:
Distància entre el port 1 i 2: 278 km




Distància entre el port 2 i 3:505 km


Distància entre el port 3 i 4: 180 km

Distància entre el port 4 i 5: 56 km

Distància entre el port 5 i 6: 411 km

Distància entre el port 6 i 7: 274 km

Distància entre el port 7 i 8: 225 km

Distància entre el port 8 i 9: 714 km

Distància entre el port 9 i 10: 927 km

Distància entre el port 10 i 1:1623 km

DISTÀNCIA TOTAL: 4915 km= 3054 milles.
Per calcular-ho, fem una altra proporció, tenint en compte que 1km=0'62 milles.

CÀLCUL DEL TEMPS:
El factor temps en aquesta ruta pot arribar a ser molt relatiu, ja que no podem afirmar exactament un número determinat. Al ser una ruta turística, hem pensat que duri unes 9 nits (10 dies), ja que així els passatgers podran gaudir d'una forma tranquil·la de les diferents ciutats. El vaixell navegarà durant la nit, i durant el dia es mantindrà aturat als ports. L'últim dia, el vaixell navegarà nit i dia per tal de poder arribar al lloc d'origen (ja que està més lluny). Els passatgers disfrutaran d'un dia a bord. 










No hay comentarios:

Publicar un comentario